Bu yazıda detaylı bir şekilde FreePBX kurulumu anlatıldığı gibi karşılaşılabilecek bazı sorunlara da yer verilmiştir. Bunun yanında ne olduğu ve VoIP için önemi de vurgulanmıştır.
FreePBX açık kaynak kodlu bir IP telefon santrali (PBX) yönetim sistemidir. Birçok işletme ve kuruluşun VoIP (Voice over IP – İnternet Üzerinden Ses Protokolü) tabanlı iletişim altyapısını yönetmek için kullanılan FreePBX, kullanıcılara telefon sistemi üzerinde güçlü kontrol ve esneklik sağlar. Asterisk adlı PBX (Private Branch Exchange) yazılımını yöneten bir web tabanlı arayüz sunar. Asterisk’in üzerinde çalışan FreePBX, bir IP telefon santrali (IP-PBX) olarak kullanılabilir ve genellikle VoIP (Voice over IP) çözümleri için yapılandırılır.
Sizlere FreePBX’i sanal makine için kurulum aşamalarını göstereceğiz. Böylelikle oluşturacağınız sanal makinelerle FreePBX arasında bağlantı kurabilir ve VoIP tabanlı iletişimi local alanda yönetebilirsiniz.
FreePBX’ in kurulum aşamalarını sırayla açıklanmaktadır.
İçindekiler Tablosu
İndirme İşlemi
1. İlk olarak kendi web sitesi (https://www.freepbx.org/downloads/) üzerinden FreePBX’e ait .iso dosyası indirilmelidir.
Bu ISO dosyası, genellikle FreePBX Distro adı verilen bir dağıtımı içerir. Bu dağıtım, FreePBX’in çalışması için gerekli olan Asterisk, Linux tabanlı bir işletim sistemi (genellikle CentOS veya SNG7), Apache web sunucusu, MySQL veritabanı gibi bileşenlerle birlikte gelir.
FreePBX’i kendi Linux sunucunuzda da kurabilirsiniz, ancak bu durumda bazı ek adımlar ve manuel yapılandırmalar uygulanmalıdır. Bunu tercih etmeniz durumunda ihtiyacınız olacak GitHub hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

2. Hangi dağıtımı seçeceğiniz tamamen sizin ihtiyacınıza göre şekillenmektedir. Ancak son çıkan dağıtım bu ihtiyacı kolaylıkla karşılayacaktır.

Sanal Makine Kurulumu
3. İndirilen .iso dosyası sanal makinede kullanmak için VirtualBox ‘ı kullanıyoruz(isteğe bağlı). Ardından sanal makine ismi ve işletim sistemi ayarlamalarını yapıp ileri yapın.

4. Kullanıcı adı, parola seçeneklerini isteğe bağlı değiştirebilir, ek seçenekleri varsayılan şekilde bırakabilirsiniz.

5. Gerekli donanım ve depolama alanı ayarlamalarını yaptıktan sonra “Finish” e tıklayın.

Sunucu Kurulumu
6. Sanal makine oluşturuldu. Sırada FreePBX için gerekli olan bu server ın kurulumu var. Öncelikle yüklenen sanal makineyi çalıştırarak ve tavsiye edilen(Recommended) versiyonu kurun.

7. Kurulumun bu aşamasında grafiksel arayüz olarak kurmasını ve çıkış için VGA yı kullanmasını istiyoruz. Diğer seçeneklerin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorsanız ekran fotoğrafının altında bilgiler yer almaktadır.

- Graphical Installation – Output to VGA: Bu seçenek, kurulum işlemini grafiksel bir arayüzle gerçekleştirmenizi sağlar. Çıkış ekranı olarak VGA kullanılmaktadır. Yani normal bir monitörde grafik arayüzü ile kurulumu görebilirsiniz. Genellikle en çok tercih edilen kurulum yöntemi budur, çünkü anlaşılabilir bir arayüz sunar.
- Graphical Installation via VNC – Output to Serial: Bu seçenek, kurulum sırasında VNC (Virtual Network Computing) kullanarak seri port üzerinden bağlanmanızı sağlar. Bu, uzaktan bağlantı kurarak kurulumu gerçekleştirmenizi mümkün kılar.
- Graphical Installation via VNC – Output to Serial and VGA: Bu seçenek hem seri port hem de VGA ekran çıkışı ile kurulum sağlar. Yani hem yerel monitör (VGA) hem de uzaktan bağlantı (VNC) üzerinden kurulumu izleyebilir ve yönetebilirsiniz.
- Fully Automatic Installation – Output to VGA: Bu, tamamen otomatik bir kurulumdur ve herhangi bir kullanıcı etkileşimi gerekmez. Kurulum sırasında hiçbir şey sormaz ve her şeyi varsayılan ayarlarla yapar. Çıkış ekranı olarak VGA kullanılır.
- Fully Automatic Installation – Output to Serial: Bu da tamamen otomatik kurulum için kullanılır. Ancak ekran çıkışı olarak seri port kullanılır.
8. Sonraki ekranda FreePBX Standart adlı bir kurulum seçeneği karşımıza çıkıyor. Ardından açıklama yer alıyor. Sanal makinede işlem yaptığımız ve ilk kurulumu gerçekleştirdiğimiz için herhangi bir verimizin silinmesi sözkonusu değildir.
Eğer sistemi bu haliyle kurmak istiyorsan (ve verilerinin silinmesinde sakınca yoksa), bu seçenek ile standart bir FreePBX kurulumu başlatabilirsiniz. Kurulumda her şey otomatik olarak ayarlanacak ve FreePBX ile Asterisk kullanıma hazır hale gelecektir.

9. Kurulumun başladığı görülmekte grafik arayüz otomatik bir şekilde yüklenmektedir.

Server Yapılandırması
10. Açılan grafik arayüzünde SangomaOS 7.8 işletim sistemini yüklenmesini ve FreePBX’in (veya ona dayalı bir sistem) kurulum aşamasını gösteriyor.

11. Kullanıcı ayarlarını yapılandırmak için öncelikle “ROOT PASSWORD” ile kök kullanıcı parolasını belirleyin. Bu SangomaOS 7.8 için root parolası olacaktır. Ardından “Done” a tıklayarak işlemi onaylayın.

12. Yükleme işleminin tamamlanmasını bekleyin. Sonra konfigürasyonları bitirmek için bir buton belirecektir. Burada SangomaOS 7.8’in başarılı kurulduğunu göstermektedir. Konfigürasyonları tamamlayın.

Son bir kaç indirme gerçekleştiğini görebilirsiniz.

13. Ardından SangomaOS 7.8 başarılı bir şekilde indirilip kullanıma hazır hale gelecektir. Kullanıma baaşlamak için Reboot atmanız gerekmektedir.

14. Eğer reboot işleminden sonra tekrar yükleme ekranına dönüyorsanız. iso dosyasını sanal makineden çıkartmanız gerekecektir.

Sanal makinenin Depolama sekmesinde, depolama cihazları altındaki IDE kontrolcüsü olan .iso dosyasını kaldırın. Değişiklikleri onaylayıp makineyi tekrar çalıştırın.

15. Makinenizi çalıştırdığınızda aşağıdaki ekranı görmelisiniz. Ardından seçerek ilerleyin.

16. Sangoma Linux için bir kullanıcı adı ve parola isteyecektir. 11. adımda girilen root ve root password bilgisini bu alana girin.

17. Ardından FreePBX e ait ağ konfigürasyon bilgileri ekrana gelmektedir. Bu, FreePBX kurulumunu tamamladığınızı ve sistemin ağ yapılandırmasını gösteren bir özet ekranıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlardan biri IP Adresidir. FreeBPX in hangi ağda olduğuna dikkat edilmelidir. Biz 2 senaryoyu ele alacağız ve 1 tanesini uygulayacağız.
FreePBX’in bulunduğu sunucu makineyi, NAT Network içerisine almanız diğer (NAT Network’e bağlı)sanal makineler tarafından da görülmesini sağlar ve 10.x.x.x lu bir ip alır. Ancak Bridge Adaptor olarak ayarlarsanız kendi ana bilgisayarınız tarafından da erişilebilir hale gelerek 192.x.x.x li bir ip adresi alır.
Bu yazıda NAT Network içerisinde çalışacağız.
FreePBX Web Arayüzü
18. Bu aşamada FreePBX web arayüzüne erişip (IP adresini tarayıcınıza yazarak) sistem yapılandırmalarını ve bildirimleri gözden geçirin. Buna ilk kurulumu yaparak başlayabilirsiniz. Öncelikle bir Administrator kullanıcısı oluşturun. Bunun için;
- Administrator User
- System Notifcations Email
kısımlarını doldurmanız ve ardından Setup System ‘e tıklamanız yeterlidir.

19. Gelen ekrandan “FreePBX Administration” seçeneğini seçmek, Administrator kontrol paneline gitmenizi sağlayacaktır.

Ardından Administrator giriş bilgilerinizi girerek kontrol paneline erişebilirsiniz.

20. Yeni sistemi aktifseltirerek ve diğer adımları sırayla takip ederek kontrol paneline erişiminiz gerçekleşecektir.

FreePBX sunucusunun kurulum sonrası aktivasyon ekranı görülmektedir. Bu aşamada iki seçenek sunuluyor:
- Activate: FreePBX sisteminizi aktivasyon sürecine sokar. Aktivasyon, ticari modüller satın almak ya da ücretli destek almak istiyorsanız gereklidir. Ayrıca, aktivasyon, sistemin tam fonksiyonel kullanılabilmesi için önerilen bir adımdır.
- Skip: Aktivasyon sürecini atlayarak FreePBX’i aktivasyon yapmadan kullanmanıza olanak tanır. Aktivasyon olmadan da FreePBX’i kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak ticari modülleri ve ücretli destek gibi özellikleri kullanamazsınız.
Biz bu aşamada Skip diyeceğiz ve işlemleri takip edeceğiz.
21. Son olarak FreePBX Administrator paneli açılmaktadır.

Bir başka yazımda sizlere FreePBX SIP yapılandırmalarını göstereceğiz. Böylelikle IP telefonlardan isterseniz SoftPhone uygulamalarından VoIP aramaları gerçekleştirebileceksiniz.
Diğer yazılarıma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Leave a Comment