İçindekiler Tablosu
Giriş
Tableau TD3, veri analizi ve görselleştirme dünyasının öncü bir aracıdır. Bu incelememizde, bu güçlü veri imaj alma cihazının sunduğu özellikleri, kullanım kolaylığını ve sağladığı avantajları yakından inceleyeceğiz. İş dünyasında ve veri analizi uzmanları arasında giderek daha popüler hale gelen Tableau TD3’ün, nasıl veri analizi projelerinizi daha verimli hale getirebileceğini ve karar verme süreçlerinizi nasıl iyileştirebileceğinizi keşfedeceksiniz. Gelin, Tableau TD3’ün büyüleyici dünyasına birlikte bir adım atalım.
Tableau TD3 ile yapılabileceklerin listesine yakından bakalım:
- İmaj alma
- Hash değeri üretme
- Cihaz doğrulama
- HPA/DCO alan işlemleri
- Disk boşluğu kontrolu
- Format
- Wipe işlemi
Görüldüğü üzere cihazın bizlere sunduğu özellikler çok kullanışlı. Ancak şimdilik bu işlevleri nasıl kullanılacağından çok, bu cihazda neler olduğuyla yani cihazın tanıtımıyla ilgileneceğiz.
Model TD3
Tableau’nun TD3 modeline bakıldığında üst tarafında bir adet dokunmatik ekran, açma, kapama ve hoparlör kısmı yer almaktadır. Dokunmatik ekran kısmı kullanılabilirliği arttırmak adına eğim verilebilir bir yapıdadır.
Ön tarafından incelendiğinde Yazma korumalı FireWire, USB 3.0 ve SATA kaynak girişleri olduğu görülmektedir. Bu girişler Kaynak cihaz takıldığında (olay yerinde bulunan HDD, SSD, USB bellek vs.) hiçbir verinin değiştirilmemesi için yazma(Write) işlemine kapalıdır. “DRIVE POWER” girişi ise kullanılan herhangi bir depolama aygıtının güç alması için kullanılan giriştir.
Sağ tarafından incelendiğinde bir adet Ekran paylaşımı yapmaya olanak sağlayan RJ45 konnektör girişi; bir adet okuma ve yazma işlemi yapılabilen USB 3.0 hedef girişi görülmektedir.
Arka tarafından incelendiğinde; TP5 adındaki, TD3 ün tüm kombinasyonlarına güç sağlayan güç kablosu girişi ve yapılan her işlemin kayıt altına alındığı log dosyalarını kaydetmesini sağlayan SD Kart girişi görülmektedir.
Sol tarafından incelendiğinde; TDPx5 ve TDPx8-RW gibi genişletme modüllerinin takılabildiği giriş görülmektedir.
Alt tarafından incelendiğinde TDS2 modülü ile birlikte hedef sabit diskin bağlanabileceği bir SATA girişi ve çentikler bulunmaktadır.
Modüller
Modül TP5
Tableau’nun TD3 setinde bulunan TP5 modülü, cihazın gerekli güç ihtiyacını karşılamaktadır. Modül AC hat kullanır ve 110-240V voltajlarıyla uyumludur
Modül TDS2
Tableau’ nun TD3 setinde bulunan TDS2 modülü, hedef sabit disk için çıkarılabilir bir ünite görevi görür.
Bununla birlikte bu modülün üst tarafındaki çentikli yapı sayesinde yine üst tarafındaki SATA çıkışı, TD3 ün alt tarafında bulunan SATA girişiyle birleşebilir yapıdadır.
Modül TDPX5
Tableau’ nun TD3 setinde bulunan TDPX5 modülü incelendiğinde bu modülün giriş kaynak genişletmesinde kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Üst tarafından incelendiğinde güç ve aktiflik ile ilgili bilgiler veren 2 adet led bulunmaktadır.
Ön yüzeyinden incelendiğinde ise TD3 ile birleşebilen bir giriş bulunmaktadır.
Arka yüzeyinden incelendiğinde bir adet IDE girişi ve DC OUT adında bir güç girişi bulunmaktadır.
Modül TDPX8-RW
Tableau’ nun TD3 setinde bulunan TDPX8 modülü incelendiğinde bu modülün giriş hedef genişletmesinde kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Üst yüzeyinden incelendiğinde güç bilgisini veren bir adet led bulunmaktadır.
Ön yüzeyinden incelendiğinde ise TD3 ile birleşebilen bir giriş bulunmaktadır.
Arka Yüzeyinden incelendiğinde okuma ve yazma yeteneğine sahip olan ve sürücülerin hedef olarak kullanılmasına olanak tanıyan USB 3.0 girişi bulunmaktadır.
Modül TDA Çoklu Paket
Tableau’ nun TD3 setinde bulunan bu çoklu paket incelendiğinde dizüstü bilgisayarlar ve farklı inçlerdeki sabit diskler için uyumluluk sağlayan adaptörlerin bulunduğu görülmektedir.
Sonuç
Dijital Adli Tıp’ta, delil incelemelerinde en çok kullanılan Tableau TD3’ü artık daha yakından tanıyoruz ve hangi modülün ne işe yaradığını biliyoruz.
Bu cihazın nasıl kullanılacağını merak ediyorsanız detaylı bir anlatıma sahip yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Tableau TD3 cihaz ve içeriği hakkındaki detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Erkan Çekiç
HacktorX YazarıMerhaba. Henüz çocukluk dönemimde yanmaya başlayan siber güvenlik ateşini lise ve üniversite dönemlerinde de harlayan, zamanının büyük bir bölümünü çalışmak ve bir şeyler üretmek üzerine kullanan biriyim.